Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Βασική συνταγή για πράσινο σαπούνι ψυχρής μεθόδου






(το υγροποιούμε για πλύσιμο πιάτων και πλυντηρίου)

Υλικά
1000 kg    ελαιόλαδο (το πιο οικονομικό-δεύτερης ποιότητας  πχ. πυρηνέλαιο)
131 kg        καυστική σόδα
330 kg       νερό βρύσης


2 ανοξείδωτα σκεύη
(μια κατσαρόλα μεγάλη και ένα μικρότερο κατσαρολάκι
 που θα τα έχετε μόνο για χρήση σαπουνιού)
ένα παλιό ταψί
λαδόκολλα

μπλέντερ χειρός
ανοξείδοτο αναδευτίρι
(κουτάλι σούπας)
γάντια κουζίνας
προστατευτικά γυαλιά
ποδιά κουζίνας

θερμόμετρο κουζίνας 100 βαθμών κελσίου (προαιρετικό)
ζυγαριά ακριβείας γραμμαρίων
Τελικό βάρος προιόντος περίπου 1400 γραμμάρια

Τρόπος Παρασκευής
Πάντα παρασκευάζουμε το σαπούνι μας έξω
 στο ύπαιθρο ή σε χώρο που αερίζεται για λόγους ασφαλείας.
Απομακρύνουμε παιδιά και ζώα, γιατί
η  εισπνοή της καύσης είναι τοξική

Αυστηρά και με  μεγάλη προσοχή και έχοντας φορέσει τα παραπάνω απαραίτητα προστατευτικά,
γυαλιά, γάντια, ποδιά
ζυγίζουμε τα υλικά μας ξεχωριστά σε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία.
Βάζουμε το νερό στο μικρό κατσαρολάκι
Προσθέτουμε την καυστική σόδα με το κουτάλι μας σιγά σιγά και ανακατεύουμε
ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚΡΗΞΗΣ
Το μείγμα αρχίζει και πιάνει μεγάλη θερμοκρασία.
 Το αφήνουμε στο μπαλκόνι καθώς  κρυώνει.
Ζεσταίνουμε ελαφρώς το λάδι στην κατσαρόλα μας στους 50 με 60 βαθμούς κελσίου
Όταν και τα δύο υλικά μας έχουν πιάσει θερμοκρασία περίπου 45 με 50
βαθμούς, - αν δεν έχουμε θερμόμετρο παίρνουμε την θερμοκρασία τους με τα χέρια μας-
προσθέτουμε αργά όλο το μείγμα του νερού μέσα στο λάδι μας.
Αναδεύουμε με το μπλέντερ κρατώντας το αυστηρά σταθερό και στη βάση της κατσαρόλας μας, έτσι ώστε να μην πεταχτεί το μείγμα επάνω μας.
Όταν το μείγμα μας αρχίζει να πήζει και πάρει την πυκνότητα μελιού,
είναι έτοιμο.
Αφού έχουμε τοποθετήσει την λαδόκολλα στο ταψί μας, έτσι ώστε η λαδόκολλα να είναι μεγαλύτερη από τα τοιχώματα του ταψιού και να περισσεύει,
χυτεύουμε το έτοιμο υλικό μας μέσα σε αυτό.
Το απλώνουμε να πάει παντού.
Σκεπάζουμε  με ένα χαρτόνι το ταψί μας (προαιρετικά).
Το βγάζουμε στο μπαλκόνι.
Μετά από 3 με 4 μέρες, το
σαπούνι μας είναι έτοιμο για υγροποίηση.
Υγροποίηση.
Βγάζουμε την λαδόκολλα από το ταψί,
μαζί με το στερεοποιημένο σαπούνι
και το τεμαχίζουμε σε μικρότερα κομμάτια.(σαν πακέτο από τσιγάρα)
Παίρνουμε μερικά κομμάτια πχ πέντε και τα βάζουμε στην κατσαρόλια μας
Προσθέτουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο βραστό νερό ανάλογα την ρευστότητα που
θέλουμε να δώσουμε.
Την ποσότητα θα την ρυθμίζετε με την πείρα σας σιγά σιγά.
Το αφήνουμε ένα βράδυ με το καπάκι κλειστό για να λιώσει.
Την επόμενη μέρα το λιώνουμε τελείως με το στικ μπλέντερ μας πολύ καλά.
Το υγρό σαπούνι μας είναι έτοιμο για να μπει σε ανάλογα μπουκαλάκια.
Συνιστώ να έχετε ένα άδειο μπουκάλι από παλαιότερο απορρυπαντικό
για την αποθήκευσή του.
Η χρήση του είναι εξαιρετική και στα πιάτα και στο πλυντήριο ρούχων
Το προϊόν σας θα είναι
Ελληνικό
Φυσικότερο
Οικονομικότερο
από αυτά του εμπορείου 



 
 

2 σχόλια: